Warto posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się własnymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak standardowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. co dobrego podają w polskiej restauracji Skupmy się jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film