Dziś skupiamy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy konsumowaliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne artykuły. Z tego powodu coraz częściej także szuka się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz zostaje w pełni odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. W szeregu przypadków zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one identycznie wiele artykułów odżywczych, niemniej jednak organizm po prostu znosi je znacznie prawidłowiej. Imponującym przykładem dobrego produkty jest kasza jaglana, która dawniej gościła na stołach niezmiernie w wielu przypadkach a dziś niestety pozostała zapomniana.
kasza jaglana jak przygotować
Na szczęście coraz więcej osób ceni jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to zapytanie jest niezwykle łatwa – kasza jaglana to całkowicie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bowiem są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją nieco inaczej aniżeli standardową, znaną nam kaszę, bo nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu jednakowoż jest tego godne, ponieważ wrażenia smakowe są w rzeczywistości fajne. Czemu niemniej jednak musimy zainteresować się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana posiada nadzwyczaj wiele korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny towar czy też trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo poprawnym źródłem bardzo wielu witamin z grupy B, niemniej jednak nie tylko, dostarcza bowiem także witaminy z grupy E, które bardzo poprawiają pamięć oraz koncentrację a także dużo idealnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza niezwykle odżywcza oraz w głównej mierze lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych oraz oczywiście dla dzieci, jakim wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik rzadko spotykany właśnie dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.