Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.
prawdziwa włoska pizza w Krakowie
Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych składników – turyści zazwyczaj szukają gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wypatrują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o wiele prawidłowiej zaznajomić Kraków i jego okolice.