Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
włoska kuchnia
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
mozzarella
Skąd wobec tego wziąć oryginalny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.